(A képek illusztrációk, nem a mi kennelünk kutyái!)

Salamon Péterné szellemi terméke az írás - Salem Kennel Hungary

Tenyésztés

A kínai meztelen kutyák esetében a megszületett alom nem hasonlítható egyetlen más fajtával sem. A tenyésztő ekkor még nem tudja, hogy mik születnek kanok vagy szukák, kopaszok vagy pamacsok és milyen lesz a színük. A titkot maga a szülés fedi fel. A szukák nagyon kifejezően tüzelnek, ezért általában szükséges a ” tüzelő nadrág” viselése. Ekkor a szukák maximálisan tiszták és gondosan nyaldossák magukat. A kutyáknál nem szokott probléma lenni a fedeztetéssel, és általában a szülés is probléma-mentes és számos kölyköt ellenek. A szuka kiváló anya. A kölykökkel gondosan törődik, különösen a szülést követő napokban. Tél idején és hűvös időben szükséges melegítő takarót a kölykök alá tenni. Szükséges megszüntetni a huzatot, ahol elhelyeztük az almot. Az alom kihűlése nagyon veszélyes.

Egy kicsit a genetikáról


Minden meztelen egyed két genetikai lehetőséget hordoz:
Az egyik az uralkodó (H), a másik a visszaütő (h) .
Kopasz egyed (Hh) találkozása egy púderpamaccsal (hh), mely Hh+hh, születnek fele arányban púderek és fele arányban kopasz kutyakölykök.
Két kopasz kínai kutya találkozása eseten (Hh+Hh) némely kutyakölykök kétszeres gént kap a kopaszságra (HH)
Bizonyított tény hogy az ilyen adottságú kölyök nem életképes, többségükben elpusztulnak még méhen belül. Előfordul, hogy az ilyen egyedek élve születnek, de a szülést követő 3-5. napon elpusztulnak. Ebből a párosításból melynek a kombinációja hh és Hh születik 2:1 arányban, mivel az arány 1:2:1 (szőrös (hh), meztelen életképes (Hh), meztelen életképtelen (HH)).
Ebből következik, hogy két szőrös egyedtől (hh+hh) nem születhet meztelen kölyök.
Miért tartják egyesek fontosnak a púderpamacs tenyésztését?
Az említett találkozásoknál, azaz csak szőrtelen egyedeket egymással tenyésztve, leszármazottaik gyakorlatilag ritkán életerősek, a kívánt helyeken szőrösek, fej, lábak, farok, egészen gyenge csontozatúak, csökkenő marmagasság, és túlságosan sok kis egyednél lehetséges vagy megfigyelhető (gömbölyű koponya, dülledt szemek …stb). Ezek esetében előfordul a nem lezárt csontozat- fontanella, a fogazat is mutathat természetellenes fejlődést. A leírt jelenség abnormális és a tenyésztők célja, hogy ezt kiküszöböljék.

A púderpamacs variáció – az említett kopasz szülők esetével szemben – a szőrzet más minőségűvé válik (vastagabb, törékenyebb, vagy fordítva abnormálisan finom és rövid). Az említettek indokolták, hogy vannak púderpamacsok, melyeknek nincs génjük a kopaszságra, tehát nagy a rizikófaktorra. Ezért a tenyésztők beállítják a tenyésztői terveket és ügyelnek a szabályos, kedvező keresztezés mindkét variációjára. Az ő tenyészetük, különböző szülők (egy hairless, egy púderpamacs) egészségesek, erősek és eredményesek kiállításokon.

(Salamon Péterné - Salem Kennel)

Oldalmenü
Diavetítő
Naptár